Дніпровська майстриня проведе майстер-клас зі створення писанки


У суботу, 16 квітня, у Дніпрі майстриня Наталія Лавринець проведе майстер-клас з писанкарства. За словами майстрині, на зустріч вона очікує дорослих, передусім – жінок. Створюватимуть писанку з одним із давніх солярних знаків – восьмикутною зіркою, яку майстриня вважає потужним символом.

«Скоро Великдень і ми завжди робимо майстер-класи з писанкарства. Учасники дуже радіють, бо мають нагоду написати собі оберіг – собі, дітям. Для мене писанка – маленький символ всесвіту, на якому пишуть знаками молитву. Адже кожен знак, символ можна прочитати. На писанці можна написати все те, що ти хочеш побажати людині або собі. Всі українські писанки можна прочитати. Саме цим вони відрізняються від інших писанок, які є просто декорованими яйцями, хоча можуть виконуватися в тій же техніці – розтопленим воском і барвниками», – розповіла Наталія Лавриниць.

За її словами, для писанок різних регіонів України характерні свої символи. На Наддніпрянщині найчастіше писалися солярні знаки – ружі, хрести, а також квіти та птахи. Кольори, притаманні цим писанкам, – це кольори степу та лісостепу: охристий, коричневий, темно-зелений, чорний, а також червоний.

В останні дні перед початком війни, зазначає майстриня, їй самій хотілося писати войовничих птахів – півнів. Зараз, коли минає другий місяць воєнного стану, є прагнення створювати писанки з птахом, який несе у дзьобі квітку – добру звістку.

Наталія Лавринець займається писанкарством півтора десятиліття. Є членом Спілки майстрів народного мистецтва України. Наразі очолює Центр української культури «Коло калинове» у Палаці дітей та юнацтва в Дніпрі. Є учасницею численних виставок.

Майстер-клас з писанкарства вона проведе в майстерні лялькарки Інни Івінської. Взяти участь можна, попередньо звернувшись за телефоном 097-820-18-93.

Джерело: suspilne.media

dneprnews.info

Оцініть автора
Портал Новин Дніпра
Додати коментар

Будь ласка, оберіть мову для подальшої роботи на сайті