В Україні почали виробляти гуманітарні безкоштовні корми для коней

Летичів, 20 червня, 2022. Перші 90 тонн гуманітарних кормів для коней зійшли з конвейера цього тижня. Благодійний фонд Всеукраїнської Федерації кінного спорту налагодив виробництво гуманітарного корму в Україні, щоб зекономити на логістиці з-за кордону, використати місцеву сировину та завантажити українське підприємство.

Близько 100 000 українських коней опинилися у складній ситуації через нестачу кормів та неможливість їхніх власників прогодувати тварин.  Перші місяці війни гуманітарна допомога з-за кордону частково вирішувала проблему, водночас, створюючи нову — різноманіття кормів, перебої та корми, які не зовсім відповідали поточним потребам коней, — проблему зі здоров’ям. Коли кількість гуманітарної допомоги почала зменшуватися, а вартість логістики зростати, було прийняте рішення більш ефективно використовувати донорські коштів і виробляти корми в Україні на одному з найбільш технологічних комбікормових заводів — Летичівському комбікормовому заводу який входить до складу Інтер-Єдність Холдинг.

Проект став можливим завдяки співпраці з голландським виробником преміальних кормів для коней Horsefood (https://www.horsefoodthebest.nl/), який розробив спеціальний рецепт для коней в Україні. Формула складається на 25% з ядра необхідних поживних речовин, вітамінів та добавок, необхідних для коней після голодування чи періоду обмеження раціону, зі зниженим імунітетом, його надає виробник. А 75% продукту складає українська сировина — ячмінь, пшениця, висівки, кукурудза та меляса.

Суть продукту полягає в тому, що він відповідає поточним потребам коней в Україні, які не несуть спортивних навантажень та не потребують високоенергійного корму, водночас, більшість з них постраждали від недоїдання, стресу, частих переміщень та незвичного способу життя. Також часта зміна кормів спричиняє проблеми з ЖКТ, які можуть закінчитися загибеллю тварин.

“Виробництво кормів в Україні вирішує відразу кілька проблем, — зазначає голова Фонду Всеукраїнської Федерації кінного спорту та Генеральний секретар ВФКС Михайло Пархомчук, — Насамперед, вартість корму у 3 рази дешевша, ніж будь-який корм в Україні та завезений з-за кордону. По-друге – локальне виробництво дозволяє зменшити різноманітність та постійну зміну кормів, які загострюють небезпеку проблем зі здоров’ям коней. По-третє, використання локальної сировини та виробництва дозволяє залишати донорські гроші в Україні, підтримувати робочі місця та платити податки”.

Корми фасують у мішки оригінального дизайну, на яких зазначено — “гуманітарна допомога, не для продажу”. На думку команди Фонду ВФКС, це дозволить уникнути зловживань та можливого перепродажу.

Корми, як і іншу гуманітарну допомогу від Фонду, може отримати будь-яке кінне господарство України, поголів’ям від 1 коня чи поні до великої конюшні чи іподрому.

“Для нас немає значення вартість чи родовід коня. Ми виходимо з того, що кожен кінь – найулюбленіший для свого власника. — ділиться Таїсія Стадніченко, керівник українського офісу Фонду. — Більшість власників потерпає від нестачі коштів для утримання своїх улюбленців. Наша мета допомогти їм прогодувати коней протягом найважчого часу адаптації до нової реальності, щоб вони не приймали гарячкових рішень щодо своїх тварин”.

Система, яка збирає запити на гуманітарну допомогу для коней працює від початку війни, вона відкрита, прозора та доступня для усіх. Зараз близько 300 господарств потребує допомоги, з них близько 170 конюшням з загальним поголів’ям більше 3500 допомога була надана. Оскільки прогнозується зростання потреби в гуманітарній допомозі, є надія, що локалізація виробництва кормів дозволить допомогти прогодувати коней в Україні.

Про Фонд Всеукраїнської Федерації Кінного Спорту

Місія фонду, заснованого на 4 день війни, допомогти українським коням та кіннотникам пережити страшні часи та, в подальшому, сприяти відновленню кінно-спортивної галузі України. Основні три напрями роботи Фонду: евакуація коней з небезпечних територій, допомога з кормами та підстилкою, утримання коней у безкоштовних притулках у Львівській та Рівненській області.

 На даний момент було евакуйовано по Україні та за кордон близько 500 коней, завезено близько 1 000 тонн гуманітарної допомоги для 3,5 тисяч коней у більш ніж 170 конюшні України. Створено прозору систему запитів на гуманітарну допомогу через чат-бот та заявку на сайті, електронну чергу на евакуацію, карту притулків. Водночас, працює логістична систему розвезення кормів до стаєн та евакуації, забезпечено роботу безкоштовних притулків. Роботу Фонду забезпечують близько 30 волонтерів в Україні та близько 40 волонтерів поза її межами.

DneprNews.info

 

Оцініть автора
Портал Новин Дніпра
Додати коментар

Будь ласка, оберіть мову для подальшої роботи на сайті