Сімейний лікар: що варто знати про новації в українські медицині

Сімейний лікар: що варто знати про новації в українські медицині

Українські сімейні лікарі розповідають, що часто люди не до кінця розуміють роль та призначення сімейного лікаря.

Через те, що в Україні довгий час не було культури взаємовідносин між пацієнтами та своїми сімейними лікарями, існує міф, що краще звертатися до вузьких спеціалістів за потреби, а лікарі загальної практики не потрібні.

Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом. Доволі часто трапляється – люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, натомість дуже часто повертаються до свого сімейного лікаря в кінцевому результаті. Наприклад, пацієнт, який скаржиться на дискомфорт в ділянці серця, іде до кардіолога. Для цього він чекає на запис кілька днів, потім – чекає в черзі 2 години.

Кардіолог оглядає його і скеровує на ЕКГ і до невропатолога. В черзі на обстеження він проводить ще годину, до невропатолога потрапляє через тиждень. Потім знову чекає в черзі до кардіолога, щоб доктор сказав йому, що це не кардіологічна патологія. Щоб з’ясувати це пацієнт витратив власний час, час фахівців, а найгірше – не розпочав справді необхідне лікування.

Значно простіше, коли людина йде до свого лікаря із надання первинної медичної допомоги, якому довіряє і знає, що якщо він не здатен буде вирішити проблему, то точно знає – хто здатен. Сімейний лікар – це менеджер людини у заплутаній і непростій системі охорони здоров’я. Коли людина налагоджує стосунки зі своїм довіреним лікарем, то зазвичай починає радитися і щодо своїх подальших дій навіть вже на вторинному рівні надання медичної допомоги, хоч це здавалося б, вже не є в компетенції сімейного лікаря.

Одна з цілей кампанії з вибору лікарів – сформувати довірені відносини між сімейними лікарями (терапевтими або педіатрами) та пацієнтами. Щоби кожен мав свого лікаря, регулярно з ним спілкувався не займався самолікуванням та менше хворів. Зараз кожен українець може вільно обирати своїх лікарів, незалежно від місця реєстрації.

Дослідження свідчать, що люди справді живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря. Коли людина регулярно ходить до одного й того самого фахівця – між ними виникає довіра. А це допомагає пацієнту більш відкрито розповідати про свої проблеми, вчасно приходити на всі профілактичні огляди, сумлінно дотримуватися рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування.

Обирайте своїх лікарів! Не переймайтеся, що підпис декларації з вашим лікарем зобов’яже вас ходити до нього все життя – ви завжди можете змінити лікаря. Проте важливо старатися знайти такого фахівця, з яким буде хотітися мати відносини все життя. Лікарі – найкращі друзі у питаннях здоров’я, які потрібні кожному.
Источник: antikor.com.ua
DneprNews.info

Главный редактор новостного портала DneprNews.info

Rate author
Новостной портал Днепра
Add a comment

Будь ласка, оберіть мову для подальшої роботи на сайті